Sommertid er insekttid!

Af Dorthe Andersen, Dianalund Dyreklinik

Nu er varmen kommet og det er dejligt, men samtidig betyder det, at der også er mange insekter, som plager hestene.
Dels irriterer insekterne af og til så meget, at hesten ikke får ordentlig ro til at græsse og de stresser over den konstante forstyrren, dels kan insekterne være medvirkende til sommereksem og ”flueøjne” hos hestene.

Det er derfor vigtigt at beskytte hestene mod insekter, enten ved at lukke dem ind på stald i de timer, hvor insekterne er mest ”angrebslystne”, investere i et fluedækken eller også påføre hestene noget, der får insekterne til at holde sig væk.
Til dette formål kan man benytte ”Sommerspray”, som giver en utrolig effektiv beskyttelse mod fluer og andre insekter.
Det aktive stof i sprayen er kendt fra produktet ”jungleolie” til mennesker.
Sommersprayen blev både i 2004 og 2006 testet i USA og England sammen med flere andre anerkendte midler og blev begge gange kåret som det mest effektive insektprodukt!
Det skal sprayes på hesten i et tyndt lag dagligt.

Ud over som spray fås insektmidlet også som en creme og en stift.
Sommercremen kan man ofte nøjes med at påføre hver 2. dag. Den er vandafvisende og effekten forsvinder derfor ikke ved regnvejr eller let sved.
Det kan med fordel påføres med en let fugtig svamp specielt i hoved, hals og på bringe.
Stiften ligner nærmest en deodorant og er nem at have med i lommen på rideturen, hvis man rider ind i et område med mange insekter eller hvis hesten sveder meget og har brug for ”reparation” af insektbehandlingen.
Den er også meget effektivt i at holde insekter væk fra rytteren, hvis man lige giver sin ridehjelm en stribe.

Alle tre udgaver er godkendt også til hopper med føl.

Skulle uheldet have været ude og hesten har fået sommereksem, kan man benytte midlet ”Stop Itch Complete”, som er meget virksomt overfor hudbetændelse. Her bedres over 99% af hestene ved korrekt brug af salven.

Her om sommeren sker det heller ikke sjældent, at hestene bliver solskoldet, hvor det er lyse muler, en blis eller hvide aftegn på benene, det går ud over.
For at undgå denne smertefulde tilstand, er der i år lanceret et nyt produkt, som simpelthen blokerer for solens skadelige virkning.
Hverken solens UVA eller UVB stråler lukkes igennem cremen, som desuden er vandfast, så den ikke går af, når hesten drikker.
Sunblock er også godkendt til rytteren.

Så der er rig mulighed for at nyde sommeren både som hest og rytter uden at blive plaget af insekter eller solskoldning!